W związku z przepisami prawa w Polsce obowiązkowy jest system HACCP. Jest to system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontrolnych, który ma za zadanie zapewnić maksymalne bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Jest to zatem system, który identyfikuje, jak również kontroluje zagrożenia, które dotyczą bezpieczeństwa żywności.
Przestrzeganie zasad tego systemu dotyczy wszystkich zakładów gastronomicznych, jak też firm, które zajmują się produkcją i obrotem żywności.
System HACCP – co powinno się mieć świadomość tego?
Głównie należy zaznaczyć, że firmy które przechowują, wytwarzają czy transportują żywność, muszą wdrożyć odpowiednie systemy, aby zadbać o bezpieczeństwo żywności. Na rynku znajdziemy profesjonalne firmy, które świadczą usługi w zakresie HACCP Gdynia. Usługi te obejmują konsultacje, jak też doradztwo dotyczące wdrożenia a także funkcjonowania systemu monitorowania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Wykonywane są także na zlecenie klienta audyty wewnętrzne, które oceniają zgodność działań firmy z wytycznymi. Takie firmy udzielają również pomocy przy uzyskiwaniu odpowiednich certyfikatów bezpieczeństwa. A dodatkowo, HACCP Hel prowadzi również szkolenia dla personelu firm gastronomicznych. Innym istotnym zagadnieniem związanym z poziomy bezpieczeństwa żywności jest wspaniała praktyka higieniczna, GHP Władysławowo. Jest to kolekcja wszystkich działań, które muszą być podjęte, by warunki higieniczne produkcji i obrotu zapewniały odpowiedni poziom bezpieczeństwa żywności. Działania te obejmują w głównej mierze odpowiednie wyposażenie techniczne i procedury dezynfekcyjne.
Dodatkowe informacje: GHP Puck.